Το δεύτερο μέρος μιας σειρά μικρών άρθρων με τίτλο "Πληροφορική και Πληροφορικοί" και θέμα την πληροφορική στη δημόσια εκπαίδευση.

Του Σπύρου Βασιλάκη *

"Καθηγητές Πληροφορικής χωρίς πτυχίο Πληροφορικής..."

Έστω ότι σε ένα σχολείο της Ελλάδας οι μαθητές διδάσκονται Μαθηματικά από ενα Θεολόγο ή ένα Φιλόλογο. Σε ένα άλλο σχολείο της Ελλάδας οι μαθητές διδάσκονται Νεοελληνική Γλώσσα από ένα Φυσικό ή ένα Χημικό. Και σε ένα τρίτο σχολείο της Ελλάδας οι μαθητές διδάσκονται Φυσική, όχι από Φυσικό ούτε από Χημικό αλλά από το Φιλόλογο... Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Για τους συγκεκριμμένους κλάδους μπορεί. Για την Πληροφορική όμως;

Σε πάρα πολλά σχολεία της Ελλάδας, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, υπάρχουν παιδιά που διδάσκονται Πληροφορική από καθηγητές που δεν έχουν πτυχίο Πληροφορικής. Αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η ελληνική πραγματικότητα. Η δικαιολογία αυτών που σκέφτηκαν την πατέντα αυτή ήταν η υποτιθέμενη έλλειψη πτυχιούχων σχολών Πληροφορικής την περίοδο που αποφασίστηκε η εισαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής στα σχολεία. Έτσι λοιπόν, καθηγητές άλλων ειδικοτήτων παρακολούθησαν σεμινάρια και στη συνέχεια διορίστηκαν (!) σαν καθηγητές Πληροφορικής. Οι εν λόγω καθηγητές ήταν απόφοιτοι κάποιου πανεπιστημίου (οποιουδήποτε, μπορεί να ήταν Θεολόγοι, Φιλόλογοι και στην καλύτερη περίπτωση Μαθηματικοί ή Φυσικοί) και με το σεμινάριο που παρακολούθησαν έγιναν καθηγητές Πληροφορικής.

Η κατηγορία αυτή είναι ίσως η μοναδική κατηγορία εκπαιδευτικών που καλείται να διδάξει ένα αντικείμενο χωρίς να έχει σχετικό πτυχίο, και σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν παρεμφερές πτυχίο. Ακόμα και όταν άρχισαν να διορίζονται απόφοιτοι τμημάτων Πληροφορικής ως καθηγητές Πληροφορικής, οι καθηγητές Πληροφορικής χωρίς πτυχίο Πληροφορικής συνέχιζαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να διδάσκουν μαθήματα Πληροφορικής σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Κάποιες από τις επιστημονικές ενώσεις της Πληροφορικές έχουν απόψεις για το θέμα ενώ κάποιες άλλες θεωρούν ότι δεν υπάρχει θέμα.

Το θέμα μπορεί να λυθεί για όλους με μια διετή μεταβατική περίοδο πριν τη μετάβαση στην ομαλότητα. Ομαλότητα είναι ο κάθε καθηγητής να έχει τον κλάδο του σύμφωνα με το πτυχίο του και όχι με κάποιο σεμινάριο. Ακραίες απόψεις στο θέμα δεν το λύνουν απλά το εντείνουν.

Μια πρόταση λοιπόν που θα μπορούσε να ισχύσει για τα επόμενα δύο χρόνια, έτσι ώστε η ομαλότητα να έρθει στη συνέχεια περιγράφεται παρακάτω:

Οι καθηγητές Πληροφορικής που δεν έχουν πτυχίο Πληροφορικής παίρνουν αυτόματα από το επόμενο σχολικό έτος (π.χ. το 2017-2018) ως δεύτερη ειδικότητα την ειδικότητα του βασικού τους πτυχίου (εάν δεν την έχουν ήδη). Για παράδειγμα ο καθηγητής Πληροφορικής χωρίς πτυχίο Πληροφορικής που έχει πτυχίο στη Φιλολογία για αυτό το σχολικό έτος θα έχει κύρια ειδικότητα την ΠΕ19 και ως δεύτερη ειδικότητα την ΠΕ02.

Το επόμενο σχολικό έτος (π.χ. 2018-2019) τα πράγματα αντιστρέφονται. Δηλαδή θα γίνει αυτόματα κύρια ειδικότητα η ειδικότητα του πτυχίου, και η Πληροφορική θα παραμείνει ως δεύτερη ειδικότητα για ένα χρόνο. Για παράδειγμα ο καθηγητής Πληροφορικής χωρίς πτυχίο Πληροφορικής που αναφέραμε προηγούμενως με πτυχίο στη Φιλολογία για αυτό το σχολικό έτος θα έχει κύρια ειδικότητα την ΠΕ02 και ως δεύτερη ειδικότητα την ΠΕ19 (μόνο για αυτό το σχολικό έτος).

Η επιστροφή στην ομαλότητα θα γίνει το τρίτο σχολικό έτος που η ειδικότητα ΠΕ19 θα εξαφανιστεί από τους καθηγητες Πληροφορικής χωρίς πτυχίο Πληροφορικής, οι οποίοι θα έχουν επιστρέψει στον κλάδο τους.

Με αυτό τον τρόπο, ο κάθε καθηγητής θα έχει την ειδικότητα του βασικού πτυχίου και κανένας Θεολόγος δεν θα καλείται να προετοιμάσει μαθητές Γ' λυκείου για τις πανελλήνιες στον προγραμματισμό.


* Ο Σπύρος Βασιλάκης είναι Καθηγητής Πληροφορικής, απόφοιτος του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων του ΤΕΙ Κρήτης (σήμερα ΤΕΙ Μηχανικών Υπολογιστών) και κάτοχος MSc in Data Communication Systems. Από το 2005 μέχρι σήμερα έχει διδάξει σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθήματα πληροφορικής και δικτύων.

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος της σειράς μικρών άρθρων με τίτλο "Πληροφορική και Πληροφορικοί" και θέμα την πληροφορική στη δημόσια εκπαίδευση: 
Καθηγητές Πληροφορικής: Ένα κλάδος με πολλά παρακλάδια

image source: microsoft-chicago